(سخن قدرت - شماره سیزدهم)
براساس تصمیم کمیسیون انتخابات بیش از 930 مرکز رای دهی در سراسر افغانستان در روز انتخابات بسته خواهد بود. کمیسیون انتخابات قبلاً حدود 6800 مرکز رای دهی را در سراسر کشور برای برگزاری انتخابات پارلمانی پیش رو درنظر گرفته بود. بسته بودن این تعداد مرکز رای دهی در روز انتخابات از مجموع مراکز رای دهی در سراسر کشور، نزدیک به 15 درصد از مردم افغانستان را از حق رای دادن محروم خواهد ساخت. ظاهراً دلیلی را که کمیسیون انتخابات برای این تصمیم اش آورده است عدم امنیت در این مناطق است. بیشترین مقدار این مراکز رای دهی بسته شده در ولایت غزنی میباشد.
هرچند دلیل امینتی که کمیسیون انتخابات در این باره ذکر کرده است دلیل بسیار روشن و حتا در نگاه اول مجاب کننده است، اما مسایلی وجود دارد که باید به آنها توجه شود:
اول، همانگونه که گفته شد، تعطیل شدن این مقدار از مراکز رای دهی تعداد زیادی از شهروندان را از حق رایدهی محروم میسازد و میزان مشارکت مردم را در انتخابات به شدت پایین میآورد. محروم شدن آنها از حق رایدهی در واقع رابطه و احساس تعلق آنها را با پارلمان آینده و در مجموع با دولت ضعیف خواهد ساخت. با توجه به بیاعتمادی و فاصلهی فزایندهای که به دلایل متعدد از قبیل ناامنی، فساد اداری، تبعیض و تعصب در ادارات دولتی و ... میان مردم و دولت به وجود آمده است، دولت، به ویژه مقامات کمیسیون انتخابات، محرومیت شهروندان را از حق رایدهی نباید بسیار ساده بیانگارند، بلکه نتایج آن را مبنی بر بیاعتمادی و قطع تعلق بیشتر مردم نسبت به دولت باید جدی بگیرند.
دوم، همچنان پارلمانی که در اثر ااین انتخابات به وجود خواهد آمد از مشروعیت و اقتدار و پشتوانهی مردمی کمتری برخوردار خواهد بود، زیرا تعداد زیادی از مردم عملاً حضور خود را در آن مشاهده نخواهند کرد. هرچند کمیسیون انتخابات حل مشکل را این گونه پیشنهاد کرده است که ساکنین مناطقی که انتخابات در آنها برگزار نخواهد شد، برای دادن رای به مناطقی بروند که در آنها مراکز رای دهی باز است، اما آشکارا این یک سخن غیرمسئولانه و یک جواب سربالا به پرسش محرومیت این شهروندان از حق رایدهی شان است. زیرا ناگفته پیداست که در صورتی که دولت نتواند امنیت مراکز رایدهی را در جاهای معین تضمین کند، مردم چگونه خواهند توانست از فاصلهی دهها کیلومتر مناطق ناامن، برای رای دادن به مناطق امنتر بروند. همچنان نباید فراموش کرد که طالبان قبلاً به کسانی که در انتخابات شرکت کنند هشدار داده بودند.
سوم، این تصمیم کمیسیون انتخابات میتواند پایههای دموکراسی را نیز در کشور به شدت ضربه بزند. زیرا دموکراسی با پشتوانهی مردم ایجاد میشود و قوام و قدرت مییابد. وقتی امکان مشارکت مردم در انتخابات از بین برود و احساس تعلق آنها نسبت به دولت کمتر شود در واقع دولت از پشتوانهی مردمی خود محروم شده است، و در آنصورت از لحاظ ثبات سیاسی نیز متزلزلتر خواهد شد.
چهارم، این تصمیم میتواند طالبان و مخالفین دولت را نیز جریتر بسازد. طالبان همواره در تلاش آن بوده اند که انتخابات و روند دولت سازی را به مشکل مواجه سازند و از برگزاری یک انتخابات سالم و مشارکت گستردهی مردم جلوگیری کنند. این تصمیم به معنای آن است که طالبان در تخریب انتخابات و روند دولت سازی موفق بوده اند و لذا آنها را بیشتر تشویق میکند که مناطق بیشتری را نا امن بسازند. از طرفی هم امید و اعتماد مردم را نسبت به دولت به شدت ضربه خواهد زد.
علاوه براینها شایبههایی وجود دارد که کمیسیون انتخابات در این تصمیم خود صرفاً با دلایل امنیتی اقدام نکرده است، بلکه تعصبات قبیلوی و قومی نیز در مسدود شدن تعدادی از این مراکز سهمیم بوده است. گفته میشود که در میان مناطقی که در آن انتخابات برگزار نخواهد شد مناطقی نیز وجود دارد که از امنیت برخوردار اند و کمیسیون انتخابات صرفاً به این دلیل که، به ادعای خود شان، تعادل قومی را در آن مناطق حفظ کنند این تصمیم را گرفته اند؛ یعنی مسدود شدن بعضی از این مراکز رای دهی نه دلیل ناامنی، بلکه به دلیل مسایل قومی و قبیلوی بوده است.
انتخابات یک سازوکار دموکراتیک است که از طریق آن نقش مردم در حاکمیت تسجیل میشود. این سازوکار هیچ ارتباطی با قبیلهگرایی و قومبازیهای غیرمدنی و غیردموکراتیک ندارد. انتخابات متعلق به ملت افغانستان است و نباید هیچ کسی از آن محروم نگهداشته شود. تصمیمگیریهای مبتنی بر تعصبات قومی و قبیلوی صرفاً میتواند ماهیت دموکراتیک آن را ضربه بزند و آن را به بازیهای قبیلوی تقلیل دهد. کمیسیون انتخابات آیا با این تصمیم دموکراسی و ماهیت مدنی انتخابات را قربانی تعصبات قبیلوی و قومی کرده است؟
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر