۱۳۸۹ مرداد ۴, دوشنبه

طالبان: در جهان امروز نظام اسلامی وجود ندارد


(متن ذیل مصاحبه‌ی ذبیح‌الله مجاهد سخنگوی «طالبان» با بی‌بی‌سی است که به دلیل اهمیت آن در شماره هشتم «قدرت» بازنشر شده و در اینجا نیز دوباره به نشر می رسد)

یک سازمان مدافع حقوق بشر هُشدار داده است که تلاش‌های دولت افغانستان برای مصالحه با طالبان، می‌تواند زندگی زنان افغان را با تهدید روبرو کند. دیده‌بان حقوق بشر، از سازمان‌های بین‌المللی حمایت از حقوق بشر که مقر آن در آمریکا است، با انتشار گزارش تازه‌ای گفته است زنانی که در مناطق تحت نفوذ طالبان زندگی می‌کنند در معرض خشونت قرار گرفته و حتی تهدید به مرگ شده اند. دیده‌بان حقوق بشر تأکید کرده است که در هر گونه تلاش برای مصالحه با شورشیان مسلح در افغانستان، پاسداری از حقوق زنان باید در اولویت قرار بگیرد. آیا این نگرانی جدی است؟ آیا طالبان در مورد زنان هنوز همان دیدگاه های قبلی خود را دارند؟ عبدالله شادان، برای یافتن پاسخ این سوالات با ذبیح الله مجاهد از سخنگویان طالبان گفت‌وگو کرده و نخست از او پرسیده است اگر بار دیگر به نحوی در سیاست و اداره‌ی افغانستان سهیم شوند دیدگاه آنها در کل در مورد زنان چگونه است؟
مجاهد: طالبان به قانون اسلام متعهد است و برای تحقق آن مبارزه کرده و قربانی‌های زیادی در این راه داده است. ما در اسلام قوانینی داریم که هم برای انسانیت مهم است و هم برای زن و مرد نجات‌بخش است. بنابراین برنامه‌ی ما همان برنامه‌ی اسلام است و تغییری را نمی‌توان در آن اعمال کرد. ما در مورد زنان دیدگاهی را که اسلام از قبل دارد همان را تعقیب می‌کنیم.
شادان: در زمان امارت مخالف تحصیل زنان بودید. شما مکاتب/ مدرسه‌های دخترانه را آتش زده اید درحالی که اسلام حق تحصیل را برای همه داده است؟
مجاهد: اسلام برای همه حد و حدودی تعین کرده است از جمله برای آموزش دختران که ما آن را قبول داریم. اما اسلام شرایطی را هم برای این کار گذاشته است. اگر شرایط آماده باشد ما هم انکار نمی‌کینم. ما در زمان حاکمیت امارت اسلامی طالبان هم سعی کردیم شرایط را به ویژه از نظر امنیتی آماده کنیم. اما هم در آن زمان و هم حالا تبلیغات منفی علیه ما زیاد بوده و هست.
شادان: یعنی شما مخالف تحصیل زنان نیستید؟
مجاهد: ما گفتیم که حقوقی را که اسلام به زنان داده است و می‌دهد، ما مخالف آن نیستیم و نبوده ایم.
شادان: در زمان امارت شما مخالف کار زنان در ادارات دولتی بودید، در حالی که در عصر کنونی ممکن نیست نیمی از جامعه بیکار باشد؟ نظر شما در مورد کار زنان چیست؟
مجاهد: اسلام تمامی اعصار را در نظر گرفته و برای همه‌ی قرون رهنمود دارد. در مورد کار زنان هم رهنمودهای مشخصی دارد. ما هم به آن معترف بودیم و هستیم هم در زمان امارت و هم حالا. البته باید در نظر داشت که ما مخالف آنچه که در غرب است هستیم که انسانیت را پایمال کرده است و جوامع را به سمت حیوانیت سوق می‌دهد.
شادان: در بسیاری از کشورهای مسلمان زنان کار می‌کنند با رعایت حجاب و شرایط اسلامی. آیا شما با رعایت شرایط اسلامی، به زنان اجازه‌ی کار می‌دهید؟
مجاهد: باید بگویم که کشورهای اسلامی زیادی داریم یعنی کشورهایی که مسلمانان در آن زندگی می‌کنند، اما دولت‌ها و حکومت‌های اسلامی نداریم. نمی‌توانیم دولت‌های اسلامی کنونی را دولت اسلامی بگوییم. آنها بر اساس رهنمودهای اسلامی عمل نمی‌کنند.
شادان: اما در اکثریت قاطع کشورهای اسلامی زنان کار می‌کنند.
مجاهد: اکثریت قاطع دولت‌های اسلامی موجود، رفتار خود را مطابق به چارچوب دستورات اسلام عیار نکرده اند و طوری که اسلام می‌فرماید عمل نمی‌کنند.
شادان: برای شما کدام کشور اسلامی می‌تواند الگو باشد؟
مجاهد: اصل برای ما قرآن و سنت است که متأسفانه مسلمانان فعلی از آن فاصله گرفته اند. نمی‌توانیم بگوییم که الگویی وجود دارد. متأسفم که این را می‌گویم متأسفم که نمی‌توانیم کشوری را بیابیم که قوانین اسلامی صد در صد در آن حاکم باشد.
شادان: در زمان امارت شما در افغانستان زنان را در جاده‌ها ضرب و شتم می‌کردند و زنی را اعدام کردند در ملأ عام، شما باز هم این کارها را می‌کنید؟
مجاهد: باید بگویم که اغلب این‌ها تبلیغاتی است که علیه طالبان شده است، هیچگاه دیده نشده که طالبان زنان را در ملأ عام در کوچه‌ها ضرب و شتم کرده باشند.
شادان: اما تصاویری وجود دارد که نشان می‌دهد طالبان این کار را کرده اند.
مجاهد: این تصاویر ساخته شده اند، واقعیت ندارند، مثلاً تصویری که از طالبان در فیلم اسامه نشان داده شده است، واقعیت ندارد.
شادان: اما تصاویر مستند هم هست که خشونت طالبان علیه زنان را نشان می‌دهد از جمله زنی که در استدیوم کابل اعدام شد. اینها هم واقعیت ندارد؟
مجاهد: مسأله‌ی اعدام، اجرای حکم الهی است، اجرای حکم الهی در مورد زن و مرد تفاوتی ندارد. زنان و مردان در هنگام مجازاتی که براساس شرع جاری می‌شود باید در ملاء عام باشد اما با حجاب و پوشش. اینکه جوامع ما امروز با قوانین اسلام ناآشنا شده اند من متأسفم و الا مجازات شرعی در جامعه‌ی ما چیز نادر و مربوط به طالبان نیست.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر