(سرمقاله هفته نامه «قدرت» شماره پانزدهم)
روز انتخابات پارلمانی فقط دو هفتهی دیگر باقی مانده است. به صورت طبیعی هرچه به آن روز نزدیکتر میشویم حساسیت و شور و حال مبارزات انتخاباتی بیشتر میشود و هم مردم و هم کاندیدان به تب و تاب بیشتر میافتند. هریک از کاندیدان در تلاش آنند که رای و نظر مردم را به سوی خود جلب کنند و از این رو از راههای مختلف برای رسیدن به این هدف استفاده میکنند؛ از تبلیغات معمول مثل سخنرانی و پخش پیام از راههای گوناگون تا استفاده از احساسات قومی و قبیلوی مردم و مناسبتهای مذهبی قابل احترام برای مردم. جالب است که کاندیدان در جریان مبارزات انتخاباتی نسبت به تمامی این مناسبتها بسیار حساس و وقت شناسانه عمل میکنند، به طوری که تقریباً هیچ یک از این مناسبتها، حتا مناسبتهای کوچکتر، که در روزهای معمول به یاد هیچ کسی نیست، فراموش نمیشوند و باارتباط یا بیارتباط، مراسم پشت مراسم برگزار میشوند. مطمئناً از فردای انتخابات همهی این تب و تابها فرو خواهد نشست و دیگر خبری از اکثر این گونه برنامهها نخواهد بود.به هرحال، مردم باید کم کم به انتخاب نهایی خود برسند و از میان این شلوغی پرشمار کاندیدان، فرد شایستهی خود را برای فرستادن در پارلمان تعیین کنند و به او رای دهند. مردم باید مواظب گرایشات منطقهای و طایفهای خود نیز باشند تا مبادا به خاطر این گرایشات توانایی و ظرفیت خود را خنثا کنند، زیرا این گرایشات رای شان را به بخشهای کوچک کوچک تقسیم خواهد کرد و در نتیجه هیچ یک از کاندیدان آنها نخواهند توانست میزان کافی رای برای برنده شدن به دست بیاورند. اما آیا مردم خواهند توانست از میان این شلوغی راهی مناسب برای خود باز کنند و کاندید شایستهی خود را خواهند یافت؟ و مهمتر از آن، آیا مردم در این آشفته بازار تعدد پرشمار کاندیداها و با این گرایشات طایفهای و منطقهای خواهند توانست برای کاندید مورد نظر خود رای کافی گِرد آورند و او را به پارلمان بفرستند؟
اینها سوالاتی است که به نظر میرسد مردم باید در دو هفتهی پیش رو بیشتر به آنها بیاندیشند و اگر ضرورتی به تجدید نظر در انتخاب شان بود نیز با توجه به این دو سوال، پیش از آنکه فرصت را از دست دهند، بر تصمیم شان اعمال کنند.
آنچه که باید مردم در انتخاب شان به دقت مواظب آن باشند، ظرفیت و توانایی کاندیدان مورد نظر شان در مقام نمایندگی پارلمان است. این ظرفیت و توانایی چیزهای عجیب و ذهنی نیستند که نتوان آنها را مشخص و دقیق بیان کرد. اول اینکه کاندیدان مورد نظر باید سواد و توانایی تخصصی کافی برای انجام وظایفی که در پارلمان انجام میدهند داشته باشند تا بتوانند به عنوان یک عضو موثر در پارلمان نقش بازی کنند. دوم اینکه این کاندیدان باید درک و دید روشنی از سیاست کشور داشته باشند تا بتوانند در بستر سیاست و تاریخ کشور جایگاه خود و موکلان خود را دقیق تشخیص دهند و زبان سیاست و بازیهای سیاسی را هوشیارانه و به موقع درک کنند و با زبان و منطق قدرتمند از منافع مردم دفاع کنند. به قول مشهور «عقل شان در چشم شان نباشد». سوم اینکه کاندیدان مورد نظر هم نسبت به موکلان خود و هم نسبت به تمام ملت افغانستان متعهد باشد و از موقف پارلمانی خود به نفع انسانیتر و عادلانهتر شدن سیاست و مناسبات اجتماعی و سیاسی در کشور استفاده کنند. چهارم اینکه کاندیدان مورد نظر باید از منطق سیاسی قوی برخوردار باشند و نیز توان تعامل سیاسی را در فضای پارلمان داشته باشند، تا از یک سو بتوانند از خواستها و منافع موکلان خود به خوبی دفاع کنند، و از سوی دیگر بتوانند برای به کرسی نشاندن آنها حمایت پارلمانی جلب کنند و آن را به تصویب اکثریت اعضای پارلمان برسانند.
مردم باید توجه داشته باشند که پارلمان یک نهاد دموکراتیک و قانونمند در چارچوب دولت است که از راههای دموکراتیک و با استدلال و منطق به ایجاد پشتوانههای قانونی برای خواستهای مردم میپردازد و از این طریق تلاش میکند مسایل مطرح را به مسایل ملی تبدیل کند و آن را مرعی الاجرا بسازد. بنابراین نمایندهی مردم باید این توان را داشته باشد که منافع و خواستهای موکلان خود در بستر کلان منافع ملی بگنجاند و در قوانینی که توسط این نهاد خلق میشود ضمانت کند. از این رو وقتی یک کاندید پارلمان وعدههای شخصی به افراد و یا گروهها و حلقات خاصی میدهد به معنای آن است که از ماهیت و شیوهی کار پارلمان آگاهی ندارد و یا دست کم صرفاً میخواهد رای مردم را بگیرد. اما این مسئولیت مردم است که باید دقیقترین انتخاب را داشته باشند.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر